• Regina van de Berg

De vrouw die ineens uit haar buik ging praten

Ineens leek het alsof ze een totaal ander persoon was. Ze zei dingen die ze nooit eerder had gezegd, zoals tegen haar man: ‘Ik ben helemaal klaar met jou!’ Of, zoals die keer dat ze tegen haar zoon zei: ‘Je komt nu met je luie kont van de bank af en je zorgt dat je binnen twee weken een baan hebt, of ik zet je met je spullen en al op straat. Het is hier geen hotel!’ Hij keek haar net zo verbijsterd aan als zij zich voelde. Waar kwamen die woorden ineens vandaan?!

Uit haar buik. Dat is wat er gebeurde. Ineens was haar buik de baas en eigenlijk was hij nog best mild. Als een vriendelijke coach leerde hij haar hoe ze niet meer de kaas van haar brood moest laten eten, hoe ze haar grenzen kon bepalen en, nog belangrijker, ernaar moest handelen. 

Dat beviel haar wel. Na de eerste schrik oefende ze in rap tempo door niemand meer voor te laten dringen bij de kassa. Daarna zegde ze een uitnodiging voor een saaie verjaardag af zonder een smoes te verzinnen. Het wierp zijn vruchten af. Haar zoon had in recordtijd een nieuwe baan en was daar blij mee. Hij wilde zelfs zijn eigen woonruimte zoeken.


Haar man was een ander verhaal. Ze stopte van de een op de andere dag met het opruimen van zijn vieze onderbroeken. Dat ging niet zonder een hoop kabaal, want hij begreep er niets van dat ze ook zijn overhemden ongestreken in de kast hing en, in plaats van het ontbijt klaar te maken, zichzelf nog eens lekker omdraaide in bed. Daar schopte hij herrie over.

Als ze eerlijk was, waren er best momenten dat ze twijfelde of ze er goed aan deed. Zeker als hij zei dat de stem die uit haar buik kwam, vals en misleidend was. 

De buik was echter onverbiddelijk. Toen hij nog steeds zijn sokken liet slingeren, zijn vieze onderbroek nog altijd niet in de wasmand deed en bleef zeuren, pakte ze zijn boeltje en zette het met man en al op straat. Ze monteerde nieuwe sloten op de deur, stuurde hem een e-mail waarin ze de echtscheiding aankondigde en daarna nog een vriendelijker sms’je. Ze typte dat ze hem alle goeds wenste, maar dat was het dan wel.

‘Ziezo!’, dacht ze, nadat ze het huis opnieuw had geschilderd, wat smakeloos meubilair had vervangen en een vakantie had geboekt naar de Portugese zon. Ze liet zich ongegeneerd verleiden door een jonge ober in Lissabon, die volgens haar een bril nodig had omdat hij haar gevorderde leeftijd niet zag. Ze genoot volop van uitjes met haar vriendinnen. Haar verdrietige zoon vertelde ze dat het goed was voor zijn vader om van haar borst af te zijn. Ze gaf de stem uit haar buik ruim baan, nam nooit meer een blad voor de mond en was trots dat ze niemand meer een loopje met haar nam. 

Tot ze op een dag merkte dat ze haar zoon al een poosje niet meer had gezien, dat haar ex-man geen pogingen meer had ondernomen om haar aandacht te krijgen en dat haar groepje vriendinnen een beetje uitgedund raakte. Ze vroeg eens rond waarom het zo stil was geworden om haar heen. 

Het duurde even voor de antwoorden haar bereikte. Aarzelend omdat ze, zo ving ze op, een beetje bang van haar waren. Van haar scherpe tong. Van de snelheid waarmee ze nu iemand uit haar leven bonjourde die iets deed wat haar niet beviel. Ze waren voorzichtig geworden in haar buurt. Toen haar zoon zei dat hij respect had voor hoe ze voor zichzelf had gekozen, maar dat ze daarin was doorgeslagen, stokte de woordenstroom uit haar buik.

‘Luister’, zei ze enige tijd later tegen haar zoon, haar ex-man en haar vriendinnen, nadat ze had nagedacht en nieuwe inzichten tot wasdom had laten komen. Haar stem klonk anders nu, zachter. ‘Toen mijn buik ging spreken, moest ik die stem eerst leren kennen. Dat ging soms goed, soms niet. Het spijt mij. Nu ik de stem uit mijn buik goed ken, kan ik ook mijn hart laten zeggen wat ik wil vertellen.’ 

Haar vriendinnen knikten begrijpend, haar zoon omhelsde haar en haar ex-man kreeg een hoopvolle gloed in zijn ogen.

In zijn geval echter, zo wist ze heel zeker, had haar buik het altijd al bij het rechte eind gehad. 46 views0 comments